Wissen  Wissen

Hengels

TOON PER PAGINA 
TOON PER PAGINA 

KARPERHENGELS

Karperhengels zijn hengels die afgestemd zijn op het karpervissen. Karpervissen kan men op verschillende manieren met een hengel. Je zou op karper kunnen vissen met een vaste stok maar tegenwoordig wordt meestal gebruik gemaakt van een werphengel, dit is een hengel die voorzien is van een reelhouder en diverse ogen. De werphengels kan men verdelen in diverse soorten zo heb je feeders, penhengels, en karperhengels met kurk, of duplon, of een shrinktube, dit is het gedeelte dat men in de handen heeft, en waar men gebruik van maakt wanneer men met de hengel werkt. De afwerking van het handdeel is een persoonlijk iets, de een wil kurk de ander een shrinktube of helemaal niets met op het eind een stukje duplon of kurk. Het kan allemaal en de visser bepaalt wat het uiteindelijk gaat worden. De actie die de hengel uiteindelijk heeft bepaalt vaak voor welke manier van karpervissen men de hengel gaat inzetten.

Bij het feedervissen heeft men een werphengel die meestal van toppen kan wisselen en zo kan worden ingezet voor diverse soorten wateren, van snelstromend tot langzaam stromend, kanaal of vijver, grote vissen of kleine vissen. Met de feederhengel maakt men gebruik van een voerkorfje of feeder die al dan niet gevuld wordt met voer of maden en steeds op een van tevoren vastgestelde plaats wordt geworpen. Zo maakt men op één plaats een voerstek die hopenlijk door de karper bezocht gaat worden. Steeds nieuw voer brengen is dan ook meestal de weg naar het succes! en de beet zal dan ook niet lang uitblijven.

Wanneer men gaat vissen met de penhengel maakt men gebruik van een hengel  die meestal 12 of 13 "lang is. De hengel is ook weer voorzien van ogen en een reelhouder, echter de blank is meestal zachter van actie 1LBS, 1,25LBS, 1,5 LBS en men vist met de pen (dobber) ook wel struinen genoemd. Men maakt op diverse plaatsen een voerstekje en gaat deze allemaal struinend af, wanneer je een karper vangt loopt men vervolgens weer naar de volgende stek, enz enz.

En dan heeft men nog de karperhengel dit is de manier die door de meeste karpervissers gebruikt wordt om karpers te vangen. Vijftien jaar geleden werden hiervoor meestal hengels genomen met een LBS aanduiding van 11/2 of 13/4 LBS, maar tegenwoordig wordt toch meer gebruik gemaakt van varierend tussen de 2 en de 3,5 lbs hengels, de hogere klasse neemt men voor de verre afstanden en de zware gewichten die geworpen moeten worden.
Het is een passievere vorm van vissen op karper, die meestal veel tijd vergt